The Pretender Project

Door Yifei Chai van Unit 9.

Unit 9 is al jaren bezig met VR. Dit varieert van 360 graden films en games waarbij gepoogd wordt om geur en beweging toe te voegen als sensatie. In zijn presentatie toonde Yifei een 360 film over Ierland en vertelde het een en ander over het maken van deze film. Grappig om te horen was dat het schieten van zo een 360 film aanzienlijk lastiger is dan een gewone film omdat de regisseur tijdens het filmen niet aanwezig kan zijn (anders staat hij er op!) dus pas na het filmen zie je als regisseur of alles goed is gegaan of dat de scene overnieuw geschoten moet worden.

Daarnaast houdt Unit 9 zich bezig met games. Ze zoeken naar een manier om meer betrokkenheid tussen de computer en de mens te realiseren. Zo hebben ze een game gemaakt waarbij met behulp van kleine buisjes geuren onder de neus van een speler konden worden gesproeid om zo geur in de game te embedden. Nadeel is dat hier wel een fiks helm voor nodig was en een grote installatie (waarbij gebruik werd gemaakt van e-sigaretten met een smaakje!). Of een installatie waarbij je als gebruiker lijkt te kunnen vliegen.

Stella Artois – The Perfect Flight from UNIT9 on Vimeo.

Naast web, film en game zoekt Unit 9 naar een manier om meer betrokkenheid tussen de computer en de mens te realiseren. Voor 100% lukt niet omdat geur voor een deel mee kan doen maar smaak niet en tastzin is vaak saai, immers een controller kan shaken maar meer ook niet. En hiermee werd het wat creepier. Yifei heeft gewerkt aan het Pretender Project. Dit is een pak getoond waarmee je iemand zijn spieren kunt bedienen. In een game kan dit interessant zijn omdat je dan tegen een tafel aan kunt lopen of iets dergelijks. Dit vergroot enorm de spel ervaring.

The Pretender Project from UNIT9 on Vimeo.

Ondanks dat het interessant is dat dit kan en dat hier nobele doelen voor te vinden zijn riep dit heel wat vragen op. De antwoorden waren op zijn zachtst gezegd niet prettig. Het blijkt dat dit systeem nog werk nadat iemand gestorven is en de rigor mortis nog niet is ingetreden (“Yes, you can make your own zombie”). Of je kunt een coma patient waarbij de spieren nog intakt zijn dit pak aantrekken en hopla! Het werkt ook met dieren. En wanneer je de aansturende partij bent kun je meerdere mensen in zo een pak aansturen (“You can make you own Chinese work army”). In feite heb je alleen maar spieren nodig, geen brein…

Ik hoop eerlijk gezegd dat we hier nog niet al te snel veel van zullen zien!