Anouk Wipprecht

Robotic Dresses and biomimicry

Een lezing van een jonge (27 jaar) Nederlandse mode ontwerpster Anouk Wipprecht die techniek en mode combineert. In haar lezing heeft zij een aantal voorbeelden gegeven van producten die zij op een compleet andere manier gebruikt dan normaal zoals een jurk gemaakt van auto onderdelen. Maar ook heeft zij jurken ontworpen die reageren op de gebruiker en omgeving.

Allereerst ging zij in op een project bij Audi A4 waarbij zij een jurk heeft gemaakt van/met de parkeerlichten en lampen van de auto’s. De jurken zien er zeer hoekig en futuristisch uit. Harde materialen. Zie http://3dprint.com/83069/audi-a4-3d-printed-dresses/Haar leidend thema in haar werk is de spanning tussen publieke en intieme ruimte. Wanneer komt iemand te dicht bij? Vinden wij dat prettig wanneer dit gebeurt en zo nee, waarom accepteren wij dit toch? Conditionering? Vanuit een fascinatie voor het dierenrijk is zij met een serie kledingstukken gekomen welke (net zoals in het dierenrijk) ons kunnen helpen om onze ruimte te beschermen. Het kledingstuk kan dan helpen in het bewaren van een bepaalde hoevelheid privacy ondanks dat iemand dichtbij komt.

Dit resulteerde onder andere in een smokedress; wanneer je dichtbij komt, gaat de jurk rook genereren. Of een spiderdress. Wanneer iemand dichterbij komt dan zullen de poten uitsteken.

Een meer praktische toepassing is een soortement eenhoorn helm voor kinderen. Wanneer kinderen bij een psychiater lopen of hersenonderzoek hebben dan dragen ze deze helm ipv een kapje met sensoren. Kinderen kunnen dan rondrennen ipv geforceerd stilzitten.