Naomi Watkinson

Over het opzetten van een bedrijf. Naomi heeft al jarenlange werkervaring bij/in een digitaal bedrijf. Maar hoe begin je nu een businessmodel. De grote klacht van veel ontwerpers is dat zij geen zakenman zijn maar moet dat wel? Kun je als creativeling een bedrijf opzetten? In deze lezing vertelt Naomi over het opzetten van haar winkeltje Whosit & Whatsit. Uniek is dat zij een heel ander businessmodel opzet dan gebruikelijk.

Logo whosit whatsit

Bij Whosit&Whatsit neemt een ontwerper voor minimaal een half jaar een abonnement op de winkel voor 30 euro per maand. Netto is dit dan 25 euro per maand per ontwerper voor de winkel aangezien betalingssystemen het een en ander afromen per betaling. De ontwerper mag dan producten in de winkel plaatsen. De verkoopprijs van het product compleet naar de ontwerper. De winkel zorgt voor de ruimte en advertenties. Indien je t-shirts maakt dan heb je kans dat je regelmatig je geld krijgt. Indien je meubels maakt, is dit lastiger omdat je niet iedere week een bank koopt.

Haalt ze de kosten er uit? Nu nog niet. Ze haalt de helft van de kosten er uit en vult aan met haar ontwerpwerk. Personeel heeft ze niet. Wel partners.

Een fysieke winkel is erg duur geeft ze aan. Dat zal in Nederland niet veel anders zijn. Daarnaast kan Naomi geen ontwerpwerk doen tijdens haar winkeluren dus daar verliest ze tijd en geld. Haar ontwerpbedrijf is niet zo duur.

Winst wil ze halen door een hoger segment ontwerpers binnen te halen. Ze hoopt dit jaar met de winkel quitte te spelen.

Het werken in de winkel, het contact met de ontwerpers en klanten is echter de grote beloning voor Naomi.